Vår bakgrund

OnlyOne producerar återanvändbara bomullsrondeller gjorda av ekologiskt bomullsfrotté, samt en medföljande tvättpåse i GOTS-certifierad bomull. Dessutom erbjuder vi en vegansk ansiktsbar. 


Bomull står för 40-50% av världens textilfibrer och det krävs ca 29 000 liter vatten för att producera 1 kg bomull. Konsekvensen är en tung belastning på sötvattnets kretslopp och biologisk mångfald. Odlingen sker i subtropiska och tropiska delar av världen, därmed krävs sedan långa transporter, som bidrar till den förstärkta växthuseffekten.

Hållbarhetstänk

Zero-waste rörelsen uppmuntrar till en modern design av produkter där livscykeln förlängs och där hela produkten återanvänds.


Bomullsrondeller är en av de vanligaste engångsartiklarna som säljs globalt. De är avsedda för engångsbruk och genererar stora mängder avfall när de slängs i soporna eller toaletten. Idag kan vi se att engångsartiklar är den största gruppen av skräp som kan hittas på världens stränder.


OnlyOne stödjer kvinnligt företagande genom valet av en sömmerska som driver egen syateljé. Vi på företaget är otroligt måna om att främja idén om att det behövs fler kvinnliga företagare på arbetsmarknaden.

Produkterna

Formen av padsen:  Valet av kvadratiska pads istället för cirkulära rondeller  kom vi fram till med hjälp metoden tesselering. Metoden används för att förbruka allt tyg, vilket resulterar i minskad produktionssvin och därmed miljöpåverkan.


Padsen är tillverkade av tyg från Minimundus, vars affärsidé likt våran

vill tillhandahålla produkter utvalda med omsorg om människan, naturen och miljön. Bomullsfrottén är ofärgad, tunn och otroligt mjuk mot huden. 

Vad betyder GOTS?

Global Organic Textile Standard, GOTS, är en internationell miljömärkning för ekologisk textil. Märkningen omfattar hela livscykeln från råvara till färdig textil. Krav ställs på textilfibern och på de kemikalier som används i bearbetningen men också på paketering, märkning och distribution.

Våra ansiktsbars är noga utvalda för att vara så naturliga och effektiva som möjligt. Barsen köps in från Friendly Soap och förpackas utan plast för att minska miljöpåverkan. De är veganska och organiska med kakaosmör som grund.